DICK AVEN – IT ALL STARTED IN THE GARDEN

Artiest info
Website
facebook

 

Franklin, Tennessee is de huidige thuisbasis van de in Alabama geboren singer-songwriter en multi-instrumentalist Dick Aven die een eigen sound heeft gecreëerd door verhalende folkmuziek te combineren met progressieve experimentele rockmuziek. Het innovatieve karakter van deze sound kunnen we nu beluisteren in de tien nummers die hij heeft opgenomen voor zijn vierde studioalbum “It All Started In The Garden”.

Zonder teveel rekening te houden met de standaarddefinities van bepaalde muziekstijlen heeft Dick Aven zijn eigen genre ontwikkeld in deze door hem van tekst en muziek voorziene nummers. “White Stoned Cowboy” was in 2014 zijn officiële debuutplaat. In 2017 bracht hij zijn tweede album “The Fool I Am” uit, gevolgd door “One Of These Days We’ll Go Get Us One” dat in de zomer van 2019 op de platenmarkt verscheen en dat in de vakpers als het meest stijldiversifiërende album van Dick Aven werd omschreven.

Over dan maar naar zijn nieuwe plaat “It All Started In The Garden” die begint met het introspectieve folknummer “This Is How I Am” (zie 2e video), gevolgd door de door allerlei uiteenlopende klanken gekleurde single “No Clue” die u op de eerste video kunt beluisteren. Daarna volgt de voornamelijk door akoestische gitaar begeleide ballad “Too Far Gone” en het emotionele “Moments Face To Face”. In het soulvolle nummer “Island Of My Own” laat Dick Aven horen dat hij ook vocaal best wel zijn mannetje kan staan en bovendien ook nog een knap stukje kan fluiten.

De jazzy albumtiteltrack “It All Started In The Garden”, het wat later volgende “Old Black Mold” en onze favoriete song “Glorious Flashes Of Light” tonen aan dat hij eveneens schatplichtig is aan ‘The Beatles’ en beïnvloed werd door filmische soundscapes en door het werk van artiesten als Elton John en Billy Joel. Dick Aven speelt zowat alle instrumenten die we horen zelf in bij deze tien songs en dat is dan ook een bijkomende verdienste die we aan deze Amerikaanse singer-songwriter kunnen toeschrijven. De door scheurende saxofoonklanken overheerste, geheel instrumentale albumafsluiter “Perpetual Weekend” vat de grandioze veelzijdigheid van deze artiest dan ook uitstekend samen.

(valsam)